yılbaşı pastamdan
Bu pasta yılbaşı için arkadaşlarıma yaptığım sürpriz pastam,
tamamen benim eserim.
İçi meyveli, dışının süslemesi ise şeker hamurlu
PASTA TARİFİ
Sünger Kek:
Malzemeler
4 adet yumurta
3 fincan şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı sıvı yağ
kabartma tozu
3 fincan un
Kreması için; 1 litre süt
3 fincan un
3 fincan şeker
1 yemek kaşığı margarin
vanilya
Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın.Diğer malzemeleri ekleyin ve pişirin.Keki ikiye ayırın ve arasına krema sürün, isterseniz meyvede koyabilirsiniz. Diğer parçayı kapattıktan sonra kalan krema ile keki kaplayın ve arzunuza göre süsleyin. Öneri; İsterseniz kremayı yarım ölçü yapıp kekin arasına krema, üzerine de krem şanti sürebilirsiniz.
YAŞ PASTA KREMASI
Malzemeler
4 adet yumurta
3 fincan şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı sıvı yağ
kabartma tozu
3 fincan un
Kreması için; 1 litre süt
3 fincan un
3 fincan şeker
1 yemek kaşığı margarin
vanilya
Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın.Diğer malzemeleri ekleyin ve pişirin.Keki ikiye ayırın ve arasına krema sürün, isterseniz meyvede koyabilirsiniz. Diğer parçayı kapattıktan sonra kalan krema ile keki kaplayın ve arzunuza göre süsleyin. Öneri; İsterseniz kremayı yarım ölçü yapıp kekin arasına krema, üzerine de krem şanti sürebilirsiniz.
YAŞ PASTA KREMASI
Malzemeler
- 5 su bardağı süt (1 bardağını su olarak ekleyebilirsiniz yani 4 süt, 1 su)
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağı(60 gr.)
- 1 çay kaşığı vanilya şekeri (Artık kendim yapıyorum)
- Süt, yumurta, un, nişasta ve şekeri tencereye alıp, çırpma teliyle iyice çırpın.
- Ocağın altını yakıp karıştırma teliyle kaynayana kadar devamlı karıştırın.
- 2 dakika daha pişirip ocaktan alın.
- Tereyağı ve vanilyayı ekleyip, mikserle 5 dakika kadar çırpın.
- Ara sıra kabuk tutmaması için karıştırın. Ilıyınca pastalarınızda kullanabilirsiniz.
Ganaj Tarifi
Pasta bitince üzerine sürülecek. Ganaj Sürüldükten sonra, şeker hamuru üzerine konulacak.
Malzemeler:
340 gr kuvertür çikolata
230 gr süt kreması
Yapımı
340 gr kuvertür çikolata
230 gr süt kreması
Yapımı
- 1. Bir sos tenceresinde krema kaynama noktasına gelinceye kadar iyice ısıtılır. Fakat dikkat edin krema kaynamasın.
- Çikolatalarınızı cam bir kase içine alın. Daha sonra sıcak kremayı çikolataların üzerine dökün. Çikolataların tüm yüzeyi krema ile kaplanmasını sağlanır. Bu şekilde 5 – 10 dakika bekletin. Daha sonra çırpma teli ile çikolata koyu ve parlak bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Bu şekilde oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.
- Orjınal tarifte koyulaştırmak için kremayı el mixeri ile bir kaç dakika çırpın ve 12 saat sonra kullanın.
ŞEKER HAMURU
70 gr su ( Yarım Ajda bardağı ediyor, yaklaşık 2/3 çay bardağı)
80 gr glikoz şurubu ( Bu da yarım Ajda bardağı etti.)
15 gr jelatin (Ben yaprak jelatin kullandım 3 adet yaprak jelatin ediyor.)
1kg pudra şekeri, bunda ölçü vermiyorum çünkü sıcaklığa göre çok değişiyor eklenen miktar. Katı bir hamur yapana kadar ekliyorum.
Suyu ısıtıp, içine jelatini döküyorum ve karıştırarak eritiyorum. Glikoz şurubunu ekleyip, onu da erittikten sonra altını kapatıyorum. Mikserin hamur karıştırma ucuyla, pudra şekerini eleyerek eklerken karıştırıyorum. Kıvama göre eklediğim pudra şekeri miktarı değişiyor. Oldukça sert bir hamur olacak. Mikser zorlanınca tezgahta yoğurmaya devam ediyorum. Ne kadar çok yoğurulursa o kadar güzel bir hamur oluşuyor. Bu aşamada Kitchen Aid hayallerime dahil oluyor. Hamuru açmak için tezgaha pudra şekeri serpiyorum. Hamurun üzerine de serpiyorum ki merdane yapışmasın. Kocaman yuvarlak açıp, merdaneye sararak pastamın üzerine alıyorum pasta en az üç saat soğutulmuş olmalı. Şeker hamurunu elimle üzerine yedirip, giydiriyorum. Fazlalıkları kesiyorum. Kalan hamurlarla süslemeleri yapıyorum. Renklendirmeler için toz gıda boyası, kakao kullanıyorum. Ana renkleri karıştırarak çeşitli renkler elde ediyorum. Mesela ; beyaz şeker hamuruna az kırmızı boya katarak uçuk pembe, az yeşil katarak uçuk yeşil, pembe hamura az mavi katarak lila elde edebiliriz.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilsüper olmuş nerden geliyor bu yetenek
YanıtlaSil